RİZE'DE NE YENİR ? RİZE YÖRESEL YEMEKLERİ ?
RİZE'DE NE YENİR ? RİZE YÖRESEL YEMEKLERİ ?
Bu yazımızda sizler için Rize'de ne yenir ? Rize'nin yöresel yemekleri nelerdir ? Rize'ye özgü yemekler nelerdir onlardan bahsedeceğiz.
1. RİZE SİMİTİ
Rize simiti tüm Rize'liler için vazgeçilmez bir atıştırmalıktır. Susamsız simit olarak da adlandırılmaktadır. Rize'ye özgü bir simit olan Rize Simiti,pekmezli suya batırılarak üstüne susam koymadan pişirilir.
2. MIHLAMA-MUHLAMA
Rize denince akla ilk gelen yemeklerden biri de Muhlamadır. Tereyağında yayla peyniri eklenerek yapılan bu yemek her öğünde tercih edilen bir türdür. Aynı zamanda Muhlamanın kaymaklısı,mısır unlusu ve sebzeli çeşitleride bulunmaktadır.
3. LAZ BÖREĞİ
Adı börek olsa da Laz Böreği aslında bir tatlıdır.Yufka hamurunun içine eklenen muhallebinin şerbetlenmesi ile yapılan bir tatlıdır.
4. PEPEÇURA
Rize'de kokulu üzüm olarak adlandırılan siyah üzümden yapılan bir tatlıdır. Üzümler ezilip şırası alındıktan sonra suda un eklenip muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.Soğuk servis edilir.
5. MISIR EKMEĞİ
Tuzlu mısır ununun üzerine yetecek kadar su eklenip hamur haline gelene kadar yoğurulur. Daha sonra fırında pişirilerek servis edilir.
6. HAMSİKOLİ (HAMSİLİ EKMEK)
Hamsilerin kafaları ve kılçıkları temizlenir.Pazı, nane ve taze soğan ince ince dilimlenir. Dilimlenen malzemeler hamsi ile birlikte mısır unu ile karıştılıp sıcak su ekleyerek yoğurulur. Hazırlanan hamur fırına verilerek orta sıcaklıkta pişirilir.
7. HAMSİLİ PİLAV
Hamsilerin kılçıkları ve kafaları ayıklanıp temizlenir. Soğanlar dilimlenip tencerede tereyağı ile birlikte kavrulur.Fıstık ve üzüm eklenir.Tuzlu suda haşlanıp süzülen pirinçlere biraz su ilave edilerek kavurulur. Suyu çekince 15 dakika demlendirilir. Biraz tereyağı eritilip demlenen pilavın üstüne dökülür.Şeker ve baharatlar eklenir. Hamsiler yağlanmış bir tepsiye sırt bölgesi tepsiye gelecek şekilde hiç aralık bırakılmadan dizilir. Tepsinin kenarlarına hazırlanan pilav yayılır ve üzeri hamsiyle kapatılır. Üzerine dilimler halinde tereyağı eklenir. Kızgın fırında pişirilir ve sıcak servis edilir.
Yorumlar
Yorum Gönder